logo Menu

Design by Stilistica

Luksuzni spa u planinskom apartmanu

Stilistica - Posted in Sarajevo on 23rd October, 2020

Nismo li svi jednom poželjeli imati privatni spa u kući ili stanu? Nažalost, većini to ostanu samo snovi, ali oni koji se usude sanjati do kraja mogu dobiti veličanstven prostor u kojem će ugostiti i svoje prijatelje.

Jedan takav prostor u planinskom stanu za iznajmljivanje kreirala sam uz pomoć jednostavnih pitanja:

Koje sadržaje želi većina nas?

Koji tonovi utiču opuštajuće?

Kako prostor učiniti pamtljivim i posebnim?

Kako bi smo bili dosljedni ispunjavanju snova, idemo napraviti idealan scenarij. Kada se odlučite kreirati spa u svom životnom prostoru, najbitnije je slijediti par konkretnih koraka i doći do savršenog mini lječilišta! Zamislite da ste baš pri formiranju konačnih odluka i krenite redom:


Koji sadržaj čini vaš spa iz snova?


Šta sve može stati u Vaš kućni prostor za relaksaciju? Dio stana koji sam ja imala na raspolaganju bio je 30m2, ali galerijski položaj sa odličnim pogledom na planinske vrhove dao mi je beskrajne mogućnosti da maštam o otvorenom ustakljenom prostoru čiji fokus je vizura ka vani. Od sadržaja odlučili smo se za: saunu (na prvom mjestu), whirlpool, tuš kabinu i umivaonik, te prostor za ostavu sa dreserom. Čini se malo, ali ovaj sadržaj trebao bi ugostiti minimalno 5-8 osoba.

Porecelanosa Group

Ukoliko, prostorno, nemate mogućnost da se prilagodite manje ili više poznatim brendovima za saune i njihovim već gotovim proizvodima, onda jednostavno pristupite (meni najdražem rješenju): izvođenje prema projektu (custom-made).

Ja sam saunu željela formirati skoro potpuno ‘otvorenu’, stoga sam staklo postavila na ugao kako bi svi korisnici prostora mogli vidjeti vani. Drugi najznačajniji dio prostora je onaj u kojem se nalazi voda! Whirlpool u okruglom obliku je moj savršen odabir. Kada Bolla by Hafro prečnika 160 cm je baš ono što sam zamislila na platformi kojoj se pristupa pomoću par stepenica.

Bez obzira penjete li se ili silazite u svoj whirlpool, pobrinite se da u njemu imaju sjedala koja će omogućiti najprirodniju opuštajuću pozu u blizini termostata i seta svijeća.

Fenomenalna pozicija je blizu prozora zbog prodora sunčevih zraka, ali sa besprijekorno osmišljenim brisolejima koji stvaraju osjećaj privatnosti. Tuš i umivaonik su ‘must have’ svakog kućnog ili javnog spa prostora. Crna, metalna ili bijela obrada opreme? Svaka opcija je odgovarajuća, samo je bitno napraviti odluke u kojem smjeru ići. U ovom slučaju crna galanterija je bila izbor uz crne metalne profile ulaznih vrata. Teorema, Hansgrohe i ostali poznati proizvođači mogu ponuditi sve kupatilske elemente kako bi vaš spa izgledao apsolutno fotogenično.


Šta će opustiti vaš um?


Cilj bilo kojeg spa prostora je ublažiti napetost i dopustiti da se vaši tijelo i duša opuste. Da biste to omogućili, odaberite glavnu boju koja će vas relaksirati dok prigušujete svjetla u pripremi za potpuno uživanje. Moja idealna spa atmosfera je neutralna, tamna i sa dovoljno, ali ne previše indirektne rasvjete. Svjetlo nas čini napetim, opuštanje zahtjeva taman prostor, a teksturirane površine Mirage keramike by Porcelanosa, su nekako baš savršene za spa prostor u kojem želimo ostati zauvijek.

Međutim, nikada niti jedan spa ne treba ostati bez drvenih površina, jer one mu daju toplotu i udišu u naše okruženje prirodu, u svojoj najljepšoj prirodnoj boji i teksturi.

Savršen balans između kamenih i drvenih površina čini savršen prostor za relaksaciju.
Svijeće, dekoracije, dodatni namještaj i sve što posmatrate relaksirajući se u jednom od prostora trebalo bi biti aktraktivno, lijepo izloženo pogledima i na nekom po mogućnosti pomalo neobičnom stoliću koji će biti na dohvat ruke.

I posljednje, ali najteže pitanje je:


Zašto je vaš spa drugačiji od ostalih?


Moj odgovor je bio: Početak i kraj prostora moraju izazvati najfinije emocije svakog posjetioca.

Ulaz kao početak trebao bi biti luksuzno osmišljen, ali ne transparentan i preizražajan. Treba davati osjećaj privatnosti, ali ujedno i pozvati vas da uđete u intimno osvjetljen prostor, pomalo mračan i mističan. U mom projektu pored ulaznog prostora na samoj galeriji nalazi se sva oprema koja je potrebna za ugodno opuštanje, peškiri, kreme, bife sa pićem, cvijeće... Kombinacija otvorenih i zatvorenih polica daje osjećaj ravnoteže i pruža koristan prostor za elegantno izložen dekorativni asortiman.

A suprotno od ulaznog prostora, baš pored prozora uz vizure prema planinskim predjelima, nalazi se lučni strop sa linijskom rasvjetom unutar longitudinalno postavljenih dužica. Ovaj dio objedinjuje glavne funkcije spa prostora: saunu, vodenu površinu i savršen pogled.

I za kraj, odlukama neka presude činjenice… Neki sadržaji, poput saune i pare, dizajnirani su za opuštanje, dok su drugi, poput bazena i jacuzzija, idealni za poboljšanje cirkulacije. To znači da vam kućne toplice mogu ne samo pomoći da smanjite stres, očistite i detoksicirate kožu, već mogu i umiriti mišiće nakon vježbanja, poboljšati protok krvi i cirkulaciju, kao i smanjiti bolove u zglobovima i mišićima.

hafro geromin, teorema, blu

Text i dizajn: Luksuzni spa u planinskom apartmanu by Stilistica