Mali stan velike obožavateljice kulinarstva

Često ćemo vidjeti naslove: ‘Kako urediti mali stan?’ ’10 načina kako da Vaš stan izgleda veći!’ i slično… Međutim, moje mišljenje je da postoje samo pojedini principi koji su aplikatibilni na sve mini stanove, ali to definitivno nije dovoljno! Uglavnom dolazi do grešaka koje Vas koštaju mnogo više nego što možete i zamisliti, ali tada je već gotovo. Prilikom preuređenja stana, ukoliko to radite po sistemu: ‘sam svoj dizajner’ najvažnije je da:

  1. Budete hrabri i spremni za velike promjene.

Arhitekti i dizajneri su već navikli da ‘ruše’ i mijenjaju, a to se nekada odnosi i na sve, apsolutno sve pregradne zidove određenog prostora. Ukoliko, želite da napravite pravi rezultat skupite hrabrosti i suočite sa izazovom!

  1. Odaberete jedan stil i naučite sve o njemu.

Često želimo da imamo više stilova u jednom enterijeru, međutim to je jedna od osnovnih grešaka. Ili imajte jedan stil ili ne pokušavajte improvizovati!

  1. Analizirajte svoju porodicu i detaljno planirajte svaki komad.

Na ovome ćete izgubiti najviše vremena, ali i strpljenja… Svako od članova želi nešto drugo, ali Vi kao ‘manager prostora’ morate odlučiti i napravite detaljnu analizu i optimalan plan za sve njih!

Ukratko: budite hrabri, strpljivi, voljni da učite jako mnogo i na kraju budite spremni da se nosite sa svim radovima i majstorima koji budu pravili dobre i loše poteze prilikom rekonstrukcije!

____________

Jedan od idelanih primjera na kojem trenutno radim je stan djevojke kojoj je hobi pravljenje kolača i poslastica, ali i kulinarstvo općenito! Stan je namjenjen za 2 člana i što više gostiju, koji će uživati u kulinarskim specijalitetima ove mlade dame!

Prilikom redizajna stana od 50 m2 specijalnu pažnju morala sam obratiti na: prostor za odlaganje  (garderobere i hodnik), kuhinju i trpezariju. Zahtjevi su bili jasni i veoma dobro analizirani od strane vlasnice, koja je također bila spremna na kompromise i nova rješenja. Stil koji sam odabrala je skandinavski zbog dostupnosti određenih komada namještaja na našem tržištu, svijetlih boja,  tekućih trendova, ali i ograničenog budžeta.

 

a7
Tlocrti stana prije i poslije reorganizacije prostora

Hodnik i garderober

Svaki ulazni prostor u skladu sa našom kulturom i klimatskim uslovima bi trebao imati ormare za odlaganje garderobe i cipela. To je jedna od osnovnih komponenti prilikom dizajniranja. Po mogućnosti, u malim prostorima bi uvijek, ali uvijek, trebali izbjegavati ormare sa vidljivim bočnim stranicama.

Najluksuzniji dio stana i onaj koji se meni najviše dopada je garderober! Umjesto što bi potrošili novac na fronte (vrata) oramara, novac ćemo uložiti u korisne korpe, vješalice i različite mehanizme.

Obavezno: Sa velikom pažnjom odrediti visine polica, broj vješalica i veličine ladica.

Gdje kupiti specijalne dodatke za ormare:  IKEA shop u Zagrebu

Boja: bijela i samo bijela!

Ukupna cijena opremanja hodnika i garderobera: 2800 KM

a2
Planiranje ugradbenih ormara je osnovni princip prilikom dizajniranja manjih stanova

Kuhinja

Za velikog obožavaoca kulinarstva morala sam naći adekvatno stilsko, ali i organizaciono rješenje kuhinje. Veliki sam ljubitelj ‘open space’ koncepta pogotovo ako se radi o povezivanju kuhinje sa trpezarijom i dnevnim boravkom.

U ovom slučaju jedino što sam mogla učiniti je proširiti kuhinju i nasuprot nje pozicionirati trpezarijski stol za 6 osoba. Kako bih maksimalno iskoristila prostor, ali u isto vrijeme izbjegla preveliku zasićenost prostora, sa jedne strane sam planirala do plafona visoke zatvorene police, a sa druge samo pećnicu sa napom i otvorenim zidnim policama. Korisnici prostora će veliku pažnju morati obratiti na posuđe koje stoji na vidljivim mjestima, jer će ono uvijek morati biti u skladu sa bojama ostatka prostora i uredno posloženo!

Obavezno: Neonke ili spot rasvjeta ispod visećih elemenata i ugradbeni mehanizmi koji olakšavaju rukovanje i iskorištavaju prostor za skladištenje.

Gdje kupiti specijalne dodatke: Schachermayer salon u Sarajevu.

Ukupna cijena opremanja kuhinje bez aparata: 3000 KM

Boja: bijela

a
Kombinacija otvorenih i zatvorenih kuhinjskih elemenata

Dnevni boravak i trpezarija

Ukoliko su dnevni boravak i trepezarija smješteni unutar jedne prostorije nikada ih ne smijemo posmatrati odvojeno, već sav namještaj, ali pogotovo rasvjetna tijela moramo birati kao da se radi o jednoj prostoriji, funkcionalno i estetski. Na ovom primjeru, konkretno, prostor dnevnog boravka i trpezarije se koristi simultano. Stolice trpezarijskog stola moraju biti dovoljno udobne da se koriste i uz sofu, ali i za radni stol ispod prozora. Nordijski stil nam omogućava da upotrijebimo mnoštvo polica, kako otvorenih tako i zatvorenih, pa nam tu, detaljano planiranje opet dolazi u prvi plan. Sofa mora biti transformabilna, kako bi na njoj, po potrebi ugostili bar još jednu osobu. Trpezarijski stol ne mora biti transformabilan, ali uz njega obavezno treba planirati komodu na kojoj bi domaćica mogla poslužiti desert ili improvizovati mini bar.

Obavezno: Sakriti sve kablove i mini pomoćne aparate (receiveri, produžni kablovi…), a to ćemo učiniti tako što ćemo prema potrebi pozicionirati utičnice! Vidljivost kablova i pomoćnih aparata stvara osjećaj neurednosti i neadekvatnog planiranja.

Ukupna cijena opremanja dnevnog boravka i trpezarije: 5000 KM

Boje: bijela, siva i pastelno roza (blooming dhalia ili slično)

a4
Pažljivo birajte dekoracije i uredno ih rasporedite unutar malog prostora

 

a6
Besprijekorno slijedite odabranu kolor shemu

Spavaća soba

Idealna pozicija kreveta u maloj sobi je samo ona koja omogućava jasne hodne linije bez prepreka. U ovom slučaju neophodno je imati krevet bez uzglavlja mnoštvo jastuka manjih dimenzija, svijetlu posteljinu i obavezno prostor za odlaganje ispod madraca. Noćnike možemo improvizovati, a idealno bi bilo koristiti dva različita komada, što će dati osjećaj da niste pokušavali prostor iskoristiti maksimalno i time prouzrokovali zagušenost.

Obavezno: Ugradbeni ormar sa kliznim vratima u svijetlim bojama, a po mogućnosti i staklenim ili vratima sa velikim ogledalom.

Ukupna cijena opremanja spavaće sobe: 2000 KM

Boje: bijela, siva, pastelno zelena (smoke green ili slično)

a5
U malim sobama ne treba koristiti slike ili bilo kakve zidne dekoracije.

Kupatilo i toalet

Bez puno problema kupatilo organizovano linijski je idealno ukoliko imate vrata pozicionirana na sredini zida i prostor koji je dovoljan za mašinu, tuš kabinu, konforan umivaonik i prostor za odlaganje. U ovom slučaju cijeli zid sa desne strane vrata se može koristiti kao kombinacija otvorenih i zatvorenih polica.

Obavezno:  Idealne keramičke pločice su bijele, manjih dimenzija. Najbolje ih je aplicirati isključivo gdje su neophodne, a ostatak zidova prefarbati lateks perivom bojom. Razlog tome je što kupatilo izgleda urednije i prozračnije ukoliko nema fuga i nepotrebnih spojeva.

Gdje kupiti specijalne dodatke i police za odlaganje:  IKEA shop u Zagrebu

Ukupna cijena opremanja kupatila: 2200 KM

Boja: bijela

a3
Walk-in kabina prostor čini većim i luksuznijim

Ukupna cijena opremenja stana: 15 000 KM

____________

Dakle, ukratko rečeno… U proces renoviranja treba ući smjelo i planski, te nikada ne trošiti više novca nego što vam dozvoljava vaš budžet. Jer luksuz ne predstavljaju skupe stvari već ugodan prostor pažljivo isplaniran samo za vaš i vašu porodicu!

Fotografije kao inspiracija @Pintest

Text: Stilistica

 

 

Published by Stilistica

Stilistica is the first BiH blog about interior design, product design and architecture. Inspired by the regional developments, products and local artists who aspire to a better, quality and world-renowned design. Blog was created from a desire to promote local products and will continue to search for topics that are positive and encouraging for all those who wish to live and create in their home country, but at the same time become part of the world’s major design scene!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: