Sarajevo: War Childhood Museum

Storyteller and Photographer: Mersiha Karić

IMG_1771

IMG_1770

Ovo je prvi put da na blogu o dizajnu pišem o nečemu što nema veze sa arhitekturom, enterijerima, produkt dizajnom ili putovanjima… Ili možda ima?! Ima beskonačno mnogo veze sa putovanjem u prošlost, sa mojim djetinjstvom i onim što sam ja danas.

Naime, poslije uobičajenog ranog petka, otišla sam na izložbu u Historijski Muzej Bosne i Hercegovine. Pomalo naivno… bez slutnje da ću se tog dana prisjetiti svojih dječjih godina i svog sarajevskog ratnog djetinjstva…

U jedinstvenom ambijentu za mene najdražeg objekta u Sarajevu, u jednoj od sala na kraju dugog hodnika, između crnih plahti stoji moje djetinjstvo… Djetinjstvo hiljada djece i jedna velika uspomena na one čiji su smijeh i igra iznenada prekinuti.

U stotinjak kvadratnih metara izložena su sjećanja na: strah, radost i neispunjene želje… Ja danas silno želim da svi oni koji su proveli svoje djetinjstvo u ratu dobiju muzej i izlože mali dio svoje prošlosti u njemu… da ostane kao vječna uspomena na naše improvizovane igračke – veliku garderobu koju smo nasljeđivali od rođaka – na učenje prvih slova uz svijeće – na veliku dječju radost – na svakodnevni strah.

JA ŽELIM MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA!

IMG_1785
Čarobni štapić koji nije učinio da rat stane!
IMG_1777
Ona nikada nije postala primabalerina Narodnog pozorišta u Sarajevu!
IMG_1783
On nikada nije zaboravio hranu svog djetinjstva!
IMG_1786
Ovaj robot nije mogao donijeti vodu i hranu umjesto njegovih roditelja!
IMG_1796
Ona nikada nije sašila svoju matursku haljinu!
IMG_1791
Njih nije bilo strah od javnih nastupa, već ih je bilo strah hoće li preživjeti!
File_000
Ali on je preživjeo zahvaljujući ovoj kapi!

Podržite i dijelite ideju o Muzeju ratnog djetinjstva! ❤

https://www.facebook.com/warchildhoodmuseum/?surface=rese

ENG

This is the first time that I don’t write the post about design or something related to architecture, interiors, product design, traveling… Or maybe it has?! There are an infinite number of connections with a trip to the past, with my childhood and who am I today.

After the usual working Friday, I went to the exhibition in the Historical Museum of Bosnia and Herzegovina. A bit naive… without assumption that in that moment I will clearly remember my childhood and wartime in Sarajevo…

In the unique ambiance, of my favorite building, in one of the rooms at the end of a long hallway, within the black sheets, stands my childhood… Childhood of thousands of children and one great memory of those whose laughter and game suddenly stopped!

Today I really want for all those who have spent their childhood in the war to get the space where they can expose a small part of their past… Which will stay as everlasting memory of our improvised toys – large wardrobe we inherited from a relative – first letters by candlelight – the great children’s joy – the daily fear.

I WANT WAR CHILDHOOD MUSEUM !

 

3 Comments Add yours

 1. Krunoslava says:

  Fantasticna ideja. Ja sam provela cijeli rat u Sarajevu sa djecom. Sada se nalazim u Australiji, nedavno sam ovjekovjecila svoje uspomene na svoju ratnu skolu ‘My War School in Sarajevo’. Ne bi bilo lose da je i moja knjiga tamo. Samo ideja.

  Like

  1. Stilistica says:

   Hvala na komentaru Krunoslava! Ekipa koja je zacetnik ideje ima profil na Facebooku i vjerujem da bi im bilo drago da se javite!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s