Slovenija: 4 najveća razloga za posjetu zemlji bezbrojnih atrakcija

Text i photo: Mersiha Karić

Kada putujete u Sloveniju najteži zadatak koji će se naći pred vama je odabir destinacija koje ne želite zaobići. Budući da je Slovenija poznata kao zemlja bezbrojnih atrakcija moraćete prvo odabrati godišnji period u kojem putujete, a zatim na internetu pročitati mnoštvo pozitivnih utisaka. Jedan od takvih članaka će biti i ovaj.

Naime, budući da smo imali 4 dana na raspolaganju odlučili smo se za posjetu sljedeće 4 destinacije i definitivno smo ostali zapanjeni.

Jezero Bled i najstariji dvorac Slovenije

img_7838
Jezero Bled
img_7842
Crkva Sv. Martina

Najzanimljivija znamenitost u Bledu jeste Bledski dvorac koji se nalazi na strmoj stijeni, 130 metara iznad Bledskog jezera. Od same gradnje 1004. godine do danas dvorac je bio u vlasništvu mnogih vlastodržaca, biskupa i uravitelja, sve dok nije nacionaliziran početkom 19. stoljeća. Sredinom 20. stoljeća započela je obnova dvorca koja je trajala deset godina i u sklopu koje su napravljene male prilagodbe savremenoj, turističkoj svrsi. Do danas je unutar kompleksa izvedeno još niz manjih zahvata, pa Bledski dvorac uistinu izgleda odlično i savršeno održavano. 

img_7864
Bledski dvorac
img_7872
Unutrašnje dvorište
img_7875
Posljednji nivo dvorca
img_7874
Galerije, muzej i vinski podrum Bledskog dvorca

Nakon ulaska u dvorac imaćete priliku posjetiti raznovrsnu interaktivnu izložbu koja se nalazi na više nivoa. Tu je detaljno izložena istorija dvorca, Bleda i okloce, sa bezbroj prekrasnih artefakata, starih alata, fosilnih ostataka i sličnih komada koji opisuju kako su nekada živjeli stanovnici Bleda.

U rustičnom ambijentu nalazi se i vinski podrum u kojem možete pronaći vina Vipavske doline i Goriških brda, a sve uz prezentaciju jednog od slovenačkih fratara.

img_7906
Ulaz u vinski podrum
img_7912
Unutrašnjost podruma

Osim muzejske izložbe, restorana, vinarije, malih trgova i uživanja u pogledu u sklopu dvorca nalazi se i tiskara sa rekonstruisanim Guntenbergovim strojem. Tu ćete vidjeti kako su se štampale knjige još u 16. stoljeću, te na trenutak postati i tiskarski majstor i izraditi sebi jedinstveni suvenir.

img_7937
Ulaz u tiskaru iz 16. stoljeća
img_7938
Enterijer tiskare i rekonstruisani Gutenbergov stroj
img_7876
Dio ulaza u kovačnicu u kojoj već 500 godina stoluje jedna porodica. Posljednji potomak vrijedno radi i prezentuje divne proizvode.

Nakon posjete Bledskom jezeru i najstarijem slovenačkom dvorcu zaputili smo se ka Bohinjskom jezeru, gdje smo namjeravali provesti ostatak sunčanog dana. 45 minuta ugodne vožnje uz predivnu rijeku Savu Bohinjku dovelo nas je u malo, šarmantno seoce podno Triglavskih vrhova.

Jezero Bohinj i Triglavski park 

Došavši na Bohinjsko jezero shvatili smo sve ono o čemu smo čitali na internetu istražujući Sloveniju – spokoj, tišina i neizmjerna prirodna ljepota.

img_7946
Spomenik četvorici slovenačkih planinara. Jedan od njh pokazuje smjer prema sjeveru, odnosno prema vrhu Triglava.
img_7958
Panorama Bohinjskog jezera
img_7957
Most na Bohinjskom jezeru

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero Slovenije, u srcu Julijskih Alpa. Dio je Nacionalnog parka Triglav, koji je dobio ime po najvišoj slovenskoj planini. Ono leži oko 20 km zapadno od Bleda, i oko 74 km od Ljubljane, na nadmorskoj visini od 526 metara. Ima površinu od 3 km2, dugo je 4 km, široko 1 km. Maksimalna je dubina je čak 45 metara. Bohinjsko jezero je zaista raj za avanturiste i ljubitelje prirode. 

Kupanje u Bohinjskom jezeru preporučuje se u julu i avgustu, kada temperatura vode doseže do 25 stepeni celzijusa. Osim zabave na vodi, Bohinj je idalan i za ribolov, pa se ribari mogu videti skoro na svakom koraku.

Na području Nacionalnog parka Triglav uređene su brojne označene planinarske, pješačke i biciklističke staze, te staze za brdski biciklizam i popularno nordijsko hodanje.

Osim što smo uživali u svježem zraku i zapanjujućem pogledu nakon šetnje teško smo se odlučili koju od mnogobrojnih gostionica posjetiti. Odabrali smo gostionicu Erlah gdje smo probali riblje i pileće specijalitete uz izuzetno lijepu atmosferu malog lokalnog restorana i idealnu uslugu ljubaznog osoblja.

img_7970
Pogled prema planinskim vijencima sa uzvišenja iznad Bohinja

Goriška brda i beskrajni vinogradi 

Jedan od naša četiri dana bila su rezervisana za Goriška brda poznatija kao Slovenačka Toskana. 2 sata vožnje uz rijeku Soči, naša sljedeća destinacija bila je udaljena od Bleda. Na samoj granici sa Italijom gdje Alpe ostavljaju bez daha, a u horizontu se nazire morsko plavetnilo nastanjeni su beskrajni vinogradi.

Centar vinarske regije Slovenije je mjesto Šmartno Danas u Šmartnom živi tek oko 25 stanovnika, dok ostali dolaze u vrijeme festivala vina, tokom proljećnih i ljetnjih mjeseci.

file_0001
Šmartno – utvrda iz 13. stoljeća

Predivni predjeli imaju posebnu, rajsku ljepotu, odišu širinom vinskih polja, ljubaznih domaćina i iznimno skladnim arhitektonskim zdanjima. Uklopljeni na najsavršeniji način, razuđeni objekti sadrže vinarije, restorane, gostionice i manje ili veće smještajne kapacitete.

Pored grožđa ovaj kraj je poznat i po trešnjama u čiju slavu se svakog juna održava i festival. Vinogradi Goriških Brda prostiru se na 1800 hektara i na njima uspjevaju mnoge sorte bijelog i crnog grožđa od kojih je najpoznatija Rebula.

Bijelo vino prednjači u odnosu na crveno pa tako 22 vinara, koliko je zabilježeno u Brdima, uglavnom prave bijelo vino koje čini čak 70 odsto ukupne proizvodnje dok ostatak odlazi na crveno.

img_8051
Goriški vinogradi

Budući da sezona posjeta Goriškim brdima još uvijek nije bila u punom jeku imali smo sreće prilikom posjeta nekim od vinarija i to baš onih koje smo i planirali kada smo krenuli iz Sarajeva. Impresivna usluga i jedinstvena atmosfera u podrumu Belica bila su naš prvi dojam. Pored par vinarija uspjeli smo posjetiti i vinoteku Gredič, smještenu u zamku Castelletto, minimlaitički adaptiranom da zadovolji i najzahtevnije goste i poznavaoce vina.

img_7997
Vinarija i hotel Belica
img_8006
Unutrašnjost Vinarije Belica iz 1800. godine
img_8016
Jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača vina
file_0002
Pogled na vinariju i vinograde Movia
file_000
Hotel i vinoteka Gredič
img_8025
Ulaz u podrum Gredič
img_8031
Unutrašnjost podruma  Gredič
img_8035
Jednostavnost u uređenju enterijera i sklad materijala djelo je slovenačkog arhitekte

Nezaobilazna Ljubljana

file_001
Predivna ljubljanska šetnica
file_000
Iz Ljubljane sa ❤

Putovanje u posljednjem danu smo nastavili prema Ljubljani, šarmantnom gradu  na rijeci Ljubljanici, koji u svojim uskim šetnicama sadrži mnoge restorane i kafiće u kojima uvijek sretnemo drage ljude, pa tako i ovaj put…

17098346_10154362261493443_5915854133756035513_n

Published by Stilistica

Stilistica is the first BiH blog about interior design, product design and architecture. Inspired by the regional developments, products and local artists who aspire to a better, quality and world-renowned design. Blog was created from a desire to promote local products and will continue to search for topics that are positive and encouraging for all those who wish to live and create in their home country, but at the same time become part of the world’s major design scene!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: