Toskana: arhitektonsko blago skriveno u zemlji vina: Antinori

Pripremati se za put u Italiju, inače, znači jako puno istraživanja i planiranja, međutim moje proljetno putovanje u Toskanu jednostavno je imalo svoj imperativ, a on se zvao: Antinori nel Chainti Classico.

IMG_0157
Photo: Mersiha Karić

Na pola puta između Firence i Siene nalazi se impresivno arhitektonsko remek djelo, jedna od najpoznatijih svjetskih vinarija, savršeno utopljena u brežuljke Chiatia i doslovno prekrivena vinogradima.

IMG_0169
Photo: Mersiha Karić
IMG_0176.JPG
Photo: Mersiha Karić

Pogled na vinariju iz pravca pristupne saobraćajnice ostavlja bez daha. Prva misao koja me je u istom trenu obuzela bila je: ‘poštovanje prema okolini i pejzažu je nadmašilo sva moja očekivanja.’ U to sam se sve više uvjeravala penjući se serpentinama i stepenicama prema samom krovu vinarije, gdje sam shvatila da ne postoji ništa što može nadmašiti objekat koji je sagrađen u simbiozi čovjeka i njegovog prirodnog okruženja.

IMG_0162
Photo: Mersiha Karić

Arhitekte su, kažu uposlenici vinarije, obavile izvrstan posao, ali ključnu ulogu odigrao je kulturno osvješteni vlasnik koji je želio da se kroz arhitektonsku ekspresiju nadogradi funkcionalnost krajolika, a porodičnu vinariju otvori za javnost nakon tačno 625 godina proizvodnje prvoklasnog italijanskog vina.

IMG_0160
Photo: Mersiha Karić

Fizička i duhovna ideja novog objekta imala je za cilj istaći duboko ukorijenjene veze vinara i zemlje, intenzivan odnos čovjeka sa vinom i potrebe za prilagođavanjem prirodi. Projektanti su prije svega težili objektu duboko skrivenom u vinovoj lozi, a sa dvije spektakularne horizontalne forme ukopane u tlo uspjeli su to i postići.

IMG_0206
Photo: Mersiha Karić
IMG_0200
Photo: Mersiha Karić

Od 2012. godine, nakon uloženih 80 miliona Eura, nova Antinori nel Chianti Clasico vinarija postala je hram vina, sa svojim krovnim terasama, restoranima, degustacijskim sobama, prizvodnim halama, kancelarijama, te podrumom kojeg često nazivaju i ‘osamljeno srce vinarije’.

IMG_0246
Photo: Mersiha Karić
IMG_0214
Photo: Mersiha Karić
IMG_0201
Photo: Mersiha Karić
IMG_0241
Photo: Mersiha Karić

Taman i natkriven ritmičkim nizom svodova od terakote, podrum, kao da prelazi u gotovo sakralnu dimenziju skrivenog prostora, ne zbog bilo kakve želje da se zadrži izvan vidokruga, već kako bi se osiguralo idealno termo-higrometrijsko stanje usporenog sazrijevanja najvrijedneg Antinori proizvoda, a to je crveno vino: Chianti Classico.

IMG_0159
Photo: Mersiha Karić

Tekst: Mersiha Karić

Published by Stilistica

Stilistica is the first BiH blog about interior design, product design and architecture. Inspired by the regional developments, products and local artists who aspire to a better, quality and world-renowned design. Blog was created from a desire to promote local products and will continue to search for topics that are positive and encouraging for all those who wish to live and create in their home country, but at the same time become part of the world’s major design scene!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: